Risotto meelworm balletjes in filodeeg.

Ingrediënten:


200 gram risotto rijst
1 uitje
1 klein preitje
1 teen knoflook
zakje nasi groenten
200 gram meelwormen
Filodeeg


Bereiding:

Zet de nasi groenten in de week. Was de rijst, snipper het uitje, maak de knoflookteen schoon en pers deze fijn, snijd het preitje in zeer dunne korte reepjes. Verhit de olie, fruit het uitje en knoflook aan, voeg de gewassen rijst toe en fruit deze mee aan. Voeg steeds een scheutje hoog op smaak gebrachte groentebouillon toe en ook de nasi groenten en de prei. Bak de geblancheerde meelwormen krokant in weinig olie. Als de rijst gaar is voegt u de roomboter, de meelwormen en de kaas toe en laat u de risotto nog 20 minuten staan. Snijd de filo plakjes in 4 vierkantjes, leg er twee op elkaar (ster vorm) Doe er een balletje rijst op en vouw de punten bij elkaar (eventueel extra plakken met bloempapje) Bakken in frituur of bakken op een bakplaat in de oven.


Tip: Serveer met goede chilisaus en smullen maar!
Bij alle meelwormen recepten is uitgegaan van het gewicht in verse meelwormen en dus niet gevriesdroogd? Let op: 150g verse meelwormen is gelijk aan 50g gevriesdroogde meelwormen. Gevriesdroogde meelwormen nemen in volume toe wanneer je ze gaat bereiden.

 

Overheerlijke curry met meelwormen


Ingrediënten:


25 g Tenebrio’s
400 g groente naar wens (makkelijk is een wokpakket, of bijvoorbeeld wat witte kool in reepjes en paksoi)
2 tenen knoflook (fijngesneden)
theelepel verse fijngesneden gember
el fijngesneden rode peper (zonder zaadlijsten)
kurkuma
komijn
paprikapoeder
gemberpoeder
gemalen koriander
kerrie
oestersaus en vissaus
blik of pak kokosmelk (ongeveer 150-200ml)
(wok)olie
optioneel maar extra lekker: citroenblad (2-3 blaadjes)


Bereiding:
Bak de meelwormen eventjes in een verhitte wok met olie. Voeg vervolgens de gember, rode peper en knoflook toe en bak vervolgens op een laag pitje 4 minuten door. Voeg alle kruiden naar eigen smaak toe. Ga ongeveer uit van 1 theelepel per kruid. Van de kerrie slechts een beetje toevoegen, want dat is een smaal die nogal snel overheerst.
Roer het geheel goed door elkaar en voeg 2 á 3 eetlepels oestersaus toe. Voeg vervolgens de kokosmelk en het citroenblad toe en laat op een laag vuur 5 minuten sudderen, totdat het citroenblad zijn smaak heeft afgegeven. Wordt de curry wat te droog kun je er altijd nog een beetje water toevoegen. Op het laatste moment voeg je de vissaus naar smaak toe. Ook hier rustig aan beginnen met 1 eetlepel en daarna eventueel nog één.
Serveer met rijst en eventueel een frisse salade en/of papadums of kroepoek voor een extra feestelijk geheel. Ook erg lekker met Naan-brood.

Maak jouw eigen website met JouwWeb